ponedeljek, 14. november 2011

Sladki krompir (batata) na krožniku

Verjetno ni ljubiteljice balkonskih okrasnih rož, ki zadnja leta v spomladanskem času v vrtnarijah ni opazila sadik sladkega krompirja, ki jih ponujajo v svetlo zeleni in temno vijolični barvi.

Rastlina spada med gomoljaste slake iz Južne Amerike (Ipomoea batatas) in jo v enoletnih zasaditvah uporabimo kot strukturno rastlino.  V naših klimatskih pogojih ji za obilen plod nekoliko zmanjka časa, zato jo za gojenje gomoljev skorajda ne uporabljamo.

Če ima rastlina v okrasni posodi dovolj prostora, do jeseni naredi kar nekaj gomoljev, ki jih nikar ne zavrzite, saj so okusna priloga nežno sladkega okusa. 

Žal nisem fotografirala dveh velikih gomoljev, ki sem jih pridelala v nekoliko večji okrogli okrasni posodi, ampak samo plodove tiste sadike, ki je imela za širjenje nekoliko manj prostora.

Kako jih pripravim za kuhinjo? Gomoljem odstranim stranske koreninice in jih samo ostrgam, da odstopi tanka zgornja rožnata lupinica. Narežem jih na koščke in jih dodam na tanke trakove narezanemu piščančjemu mesu v voku. Še nekaj začimb, dajte si duška pri dodajanju svežih zelišč, krhlja limone ali jabolka, malo pomešajte in okusno kosilo je kmalu na mizi.

Dober tek!
P.S.: Če ste letos pridelek že vrgli na kompost, se na to spomnite spomladi, ko boste izbirali balkonske rastline.