sobota, 22. oktober 2011

Okrasna japonska kutina je užitna


Prepričana sem, da marsikdo od vas pozna čudovite spomladanske cvetove okrasne japonske kutine. Zacveti zgodaj spomladi, gojimo jo kot okrasno rastlino, malo starejša pa nas zna presenetiti tudi z obilnimi plodovi izredno kislega, vendar pa ne neužitnega okusa.

Konec septembra in še do prve slane je čas, da plod okrasne japonske kutine oberete in se z njimi posladkate na več načinov:

- še malce zeleni in trdi plodovi se na toplem obarvajo v rumeno, medtem pa oddajajo v prostor tako zelo sveže in lepe vonjave kot prava kutina, o kateri ste že kaj slišali ali prebrali...Nič od umetnih osvežilcev zraka tega vonja ne more nadomestiti.

- če še kuhate marmelado iz poznih buč, vam bo dodatek dveh kutin nadomestil vsako umetno citronko ali želirni sladkor, ker imajo kutine naravno veliko vsebnost pektina...

- če si sproti pripravljate sadne sokove, je kutina ta čas kraljica...le malo jo pokuhajte, da se zmehča....


- če pa ste pristaš povsem naravnih in nekuhanih okusov, lahko kutino uporabite kot nadomestek za limone, ki jih uvažamo, jih pa imamo vsi radi....

Le kam je narava skrila pektine, ki jih potrebujemo za dobro marmelado, če ne ravno v okrasne kutine in divje lesnike...